Βιβλίο: Γιάννης Στεφανακις - Ο κόσμος της χαρακτικής

2024-03-26 19:23



Βιβλίο

Γιάννης Στεφανάκις - Ο κόσμος της χαρακτικής

Ένα εξαιρετικό βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις 24 γράμματα: «Ο κόσμος της χαρακτικής» του Γιάννη Στεφανάκι. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνοπτικό οδηγό-εισαγωγή στον κόσμο της χαρακτικής και του βιβλίου που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι σύγχρονοι και μελλοντικοί χαράκτες καθώς, φυσικά, και κάθε λάτρης της τέχνης αυτής.

Το πλούσιο βιογραφικό του Γιάννη Στεφανάκι, που μαρτυρά την πείρα του στην χαρακτική, στην κλασική τυπογραφία, στην έκδοση περιοδικών και συλλεκτικών βιβλίων καθώς και αυτή που έχει ως δάσκαλος στην ΑΚΤΟ επί 32 χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα ένα βιβλίο όλο ουσία, γραμμένο με τρόπο απλό και κατανοητό, γεμάτο θεωρητικές και πρακτικές πληροφορίες χρήσιμες για κάθε χαράκτη αλλά και για οποιονδήποτε φιλότεχνο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε επτά κεφάλαια που περιλαμβάνουν την ιστορία της χαρακτικής καθώς και την σχέση της με το σχέδιο και την τυπογραφία, τις τεχνικές (ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία, σπρογραφία), την ιστορία της ελληνικής χαρακτικής και των ελληνικών γραφικών τεχνών, την χαρακτική εκτός Ελλάδος, το είδος των συλλεκτικών βιβλίων από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου καθώς και το βιβλίο ως έργο τέχνης. Στο τελευταίο κεφάλαιο, μάλιστα, ο Γιάννης Στεφανάκις μας συγκινεί ιδιαίτερα με το κείμενό του από την ταινία «Το Αγλαόν- η κλασική τυπογραφία».

Το βιβλίο είναι πλούσιο σε εικόνες που μας εισάγουν στον κόσμο της χαρακτικής εντός και εκτός Ελλάδας. Όσον αφορά στην ελληνική χαρακτική, βλέπουμε -εκτός από έργα του ίδιου του καλλιτέχνη- έργα των Κατράκη, Γαλάνη, Κογεβίνα, Κεφαλληνού, Κορογιαννάκη, Μόσχου, Τάσσου, Γραμματόπουλου, Βασιλείου, Νικολάου, Τσαρούχη, Σεμερτζίδη, Μόραλη, Σικελιώτη, Τέτση, Κατσουλίδη, Μυταρά, Δρούγκα, Μπότσογλου και πολλών άλλων, μαθαίνοντας με ενδιαφέρον στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε την ιστορία της χαρακτικής ανά τον κόσμο, μέσα από έργα διάσημων καλλιτεχνών του εξωτερικού όπως οι Σεζάν, Μουνκ, Μπέκμαν, Καντίνσκι, Κλέε, Τέρνερ, Μπλέικ, Μιλέ, Ενγκρ, Ρενουάρ, Γκρος, Ρεμπραντ κ.ά., κάνοντας ένα συνοπτικό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης.

Ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο δίνεται στα γιαπωνέζικα χαρακτικά- γνωστά με την ονομασία ουκίγιο- που επηρέασαν πολύ τους καλλιτέχνες της Δύσης, καθώς και στα συλλεκτικά βιβλία - δείχνοντας έτσι την αγάπη του ο συγγραφέας για ένα προϊόν που έρχεται σε αντίθεση με το εφήμερο της ηλεκτρονικής εποχής. Το ίδιο ισχύει και για τα σύγχρονα τυπώματα ( digital printing) που βρίσκονται απέναντι από το γνήσιο έργο χαρακτικής.

Με το συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, δεν μαθαίνουμε μόνο τι σημαίνει χαρακτική: μαθαίνουμε τι σημαίνει αγάπη για το αυθεντικό, το πρωτότυπο και το μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας έργο. Γι' αυτό και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει στις βιβλιοθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης και της ΑΣΚΤ, όπως και να διαβαστεί από τους φοιτητές της τελευταίας. Εξάλλου ο συγγραφέας το αφιερώνει στους μαθητές του. Μαθητές δεν είναι κι αυτοί; Μαθητές δεν είμαστε όλοι;

Ήρα Παπαποστόλου 26/3/2024