Ποιότητες

2014-09-04 13:22

 

Ποιότητες


Όταν μιλάμε για ποιότητα δεν αναφερόμαστε μόνο στο αν μια ταινία είναι καλής ή κακής ποιότητας. Μιλάμε και για τους ανθρώπους, μιας και ποιότητα είναι το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός ατόμου ( το ποιόν του ) που οδηγούν στην αξιολόγησή του. Μιλάμε επίσης για ποιότητα ζωής – ψωμοτύρι για τη διαφήμιση καρτών υγείας, αλλά και όρος κοινός παρονομαστἠς για τους επιστήμονες με τον οποίο προσεγγίζουν την έκβαση της υγείας (που πλέον σημαίνει φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και όχι μόνο έλλειψη νόσου ή αναπηρίας*).


Διαβάζω στο https://www.eurofound.europa.eu/: “Η μοναδική πανευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη ονομάζεται EQLS, διεξάγεται κάθε 4 χρόνια και εξετάζει τόσο τις αντικειμενικές συνθήκες διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών αλλά και το πώς νιώθουν σε σχέση με τις εν λόγω συνθήκες όσο και τη ζωή τους εν γένει. Αναλύει μια σειρά θεμάτων, όπως η απασχόληση, το εισόδημα, η εκπαίδευση, η στέγαση, η οικογένεια, η υγεία, η ισορροπία μεταξύ εργασιακού και προσωπικού βίου, καθώς και υποκειμενικά θέματα, όπως ο βαθμός ευτυχίας των ανθρώπων, ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή τους και η αντίληψη για την ποιότητα των κοινωνιών τους."
Και αναρωτιέμαι: στην Ελλάδα, πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτό που ονομάζεται ποιότητα ζωής; Πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι είμαστε; Και πότε πια θα τελειώσει το μαρτύριό μας;

*Η σωματική ευεξία αφορά την εκτίμηση του ατόμου για την υγεία του και εξετάζεται σ’ αυτή η νοσηρότητα, ο πόνος, το επίπεδο σωματικής λειτουργίας. Στη ψυχική ευεξία μελετάται η ψυχοσυναισθηματική προσαρμοστικότητα του ατόμου με κλίμακες που αφορούν στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στη συνολική ικανοποίηση, αλλά και στο άγχος, την κατάθλιψη, την ικανότητα προσαρμογής. Η κοινωνική ευεξία αντανακλά, το βαθμό γενικής ικανοποίησης του ατόμου από τη ζωή του, τη συμμετοχή του σε κοινωνικές δραστηριότητες, την άσκηση κοινωνικών ρόλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την κοινωνική στήριξη από το στενό του περιβάλλον (φίλους – οικογένεια). (άρθρο στο https://www.bestrong.org.gr/ με τίτλο Τι είναι η ποιότητα ζωής)