Μάτω Ιωαννίδου : Μια αγαπημένη καθηγήτρια – Μια αγαπημένη δημιουργός

2014-06-12 14:10

Μάτω Ιωαννίδου : Μια αγαπημένη καθηγήτρια – Μια αγαπημένη δημιουργός

 

Η Μάτω Ιωαννίδου ήταν η αγαπημένη μου καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο σχολείο και η πιο όμορφη από όλες μας τις καθηγήτριες. Με έμαθε να εκφράζω τα συναισθήματά μου μέσω της ζωγραφικής και με έκανε να λατρέψω τον εξπρεσιονισμό.

Ξαναβρεθήκαμε μετά από καιρό και με κάλεσε στο ατελιέ της. Εκεί τη γνώρισα πραγματικά. Ένας υπέροχος άνθρωπος με όλων των ειδών τις ανησυχίες που τις περνάει με τον δικό της τρόπο στον καμβά.

Γυναικείες μορφές, τοπία, ερωτικά συμπλέγματα, άγιοι και αγίες ξετυλίχτηκαν μπροστά μου. Για το ποθητό γι'αυτήν αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί λάδια, ακρυλικά, μικτή τεχνική ακόμα και ψηφιδωτό. Με αγάπη στο μυστήριο της ζωής, κάθε έργο της αφηγείται και μια μικρή ιστορία, με έμφαση στη ζωγραφική χειρονομία, όσο ο άνθρωπος και η φύση βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Εντυπωσιάστηκα με τη σειρά έργων της με τον Αη-Γιώργη ο οποίος συνδέεται ακόμη και με τον Αδάμ και το φίδι όσο η πεντάμορφη μετατρέπεται σε Εύα και σε Παναγία.

Τα τοπία της, φτιαγμένα από ενωμένα μεταξύ τους τελάρα, παίρνουν πολλές φορές μνημειακό χαρακτήρα. Σ'αυτά δίνεται μεγάλη σημασία στην απόδοση του φωτός και της παντοδυναμίας της φύσης, ενώ η ίδια εξερευνά συγκεκριμένα έθιμα και τοπικές και παραδοσιακές μνήμες.

Πειραματιζόμενη με πολλά και διαφορετικά υλικά δίνει πολλά και διαφορετικά έργα όπου κυριαρχεί το χρώμα, η ένταση, η κίνηση.

Μια δουλειά που με συγκίνησε πολύ γιατί με έκανε να ξεχάσω την καθηγήτρια Μάτω Ιωαννίδου και να γνωρίσω την γυναίκα – δημιουργό.

 

Ήρα Παπαποστόλου