Κυνηγοί Ταλέντων S.O.S.!

2014-06-21 12:26

 

"Αν όλοι ανέπτυσσαν τα ταλέντα τους,

στον κόσμο θα επικρατούσε μεγάλη φασαρία"

Ρίχαρντ Βάγκνερ

 

"Οι εργοδότες έχουν μια βασική ανησυχία. Την προσφορά ταλέντου. Το «ταλέντο» είναι μια από αυτές τις ενοχλητικές λέξεις που έχουν οικειοποιηθεί οι γκουρού του τομέα διοίκησης επιχειρήσεων. Η λέξη αυτή αναφερόταν κάποτε σε έμφυτες ικανότητες, αλλά στον μοντέρνο κόσμο των επιχειρήσεων αποτελεί συνώνυμο της πνευματικής δύναμης και της κλίσης στη δημιουργική σκέψη. Μπορεί αυτή η τοποθέτηση να φαντάζει θεωρητική, αλλά στον κόσμο των επιχειρήσεων τελικά δυο πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μοντέρνα οικονομία προσδίδει μεγάλη αξία στην πνευματική δύναμη και αυτό το «αγαθό» είναι δυσεύρετο.", σύμφωνα με άρθρο του 2006 στο περιοδικό Economist, το οποίο καταλήγει στο ότι το κυνήγι των ταλέντων θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερες ανισότητες.

Τί είναι όμως αυτό το περιβόητο ταλέντο και γιατί όλοι το αναζητούν με τόση μανία;

Σύμφωνα με το Βικιλεξικό, ταλέντο είναι το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν.

Οι άνθρωποι με το ταλέντο να αναγνωρίζουν ταλέντα βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και μοιάζουν να είναι οι πιο επικίνδυνοι για τα ταλέντα, έτοιμοι να τους κάνουν αφαίμαξη και να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες.

Δεν θα ξεχάσω το θάνατο από υπερκόπωση και απώλεια ύπνου του Γερμανού ασκούμενου στη Bank of America Μόριτς Έρχαρτ ο οποίος εργαζόταν για 72 ώρες ( μέχρι τις έξι το πρωί επί τρεις συνεχόμενες μέρες χωρίς να κοιμηθεί καθόλου). Βρέθηκε νεκρός από τους συγκατοίκους του, στο ντους του διαμερίσματος που νοίκιαζαν. Τον θάνατο του άτυχου ασκούμενου επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας, χωρίς να σχολιάσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για τον τρόπο εργασίας του ο οποίος είναι ο ίδιος για πάρα πολλά ταλέντα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ευτυχώς, τα καλλιτεχνικά ταλέντα δεν έχουν τέτοια αντιμετώπιση κι ας τα κυνηγάν εξίσου για άλλου είδους αφαίμαξη, ειδικά την περίοδο της κρίσης όπου τα βάζουν να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες χωρίς να πληρώνονται πατώντας πολλές φορές στην ανάγκη τους για αναγνώριση από τον κόσμο. Φαίνεται ότι ξέρουν να προστατεύουν τον εαυτό τους κι ας δουλεύουν μερόνυχτα για την πραγματοποίηση μιας έκθεσης, κάνοντας πρόβες για μια παράσταση και για την υλοποίηση οποιουδήποτε project.

Μέτρον Άριστον. Ισχύει για όλα τα ταλέντα. Πρέπει να χρησιμοποιούν μέτρο σε ό,τι κάνουν κι ας θέλουν οι κυνηγοί τους να τους πιουν όσο πιο πολύ αίμα μπορούν. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνεις στα 30 σου επειδή κάποιος ανακάλυψε το φυσικό σου χάρισμα. Το καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για όλους.

 

Ήρα Παπαποστόλου