Η ζωή όπως είναι

2014-08-28 10:40

 

"Η ζωγραφική δεν είναι τίποτε άλλο από αναπαράσταση των πραγματικών και συγκεκριμένων πραγμάτων" Γκυστάβ Κουρμπέ

 

Πάντα με μάγευε ο ρεαλισμός στη ζωγραφική. Αυτή η απίστευτη τέχνη που προσπαθεί να αποδώσει πιστά τη ζωή. Και επέλεξα τα λόγια του Κουρμπέ για αρχή μιας και αυτός είναι που θεωρείται γενικά σαν ο πρώτος μεγάλος ρεαλιστής.

Ο ρεαλισμός δίνει έργα υποβλητικά. Όλα μου αρέσουν: τοπία, θαλασσογραφίες, νεκρές φύσεις, γυμνά, αλλά όταν παρατηρώ πορτρέτα εκεί μαγεύομαι. Πως μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει έργα τόσο αληθοφανή και ταυτόχρονα να μεταφέρει στο θεατή συναισθήματα φτιαγμένα από χρώμα. Πως μπορεί να απεικονίσει τη ζωή όπως είναι!

Από τον Κουρμπέ μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και μέσα σ'αυτά ο ρεαλισμός πήρε ποικίλα ονόματα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής. Δεν έπαψε απλα να υπάρχει αλλά μοιάζει και να τελειοποίησε τις τεχνικές του.

Έτσι βλέπουμε σήμερα υπέροχα έργα μικρών ή μεγάλων διαστάσεων, πιο υποβλητικά από ποτέ, ειδικά όταν παίρνουν μνημειακό χαρακτήρα. Ο άνθρωπος απεικονίζεται ως έχει όσο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπό του.

Ποτέ δεν πίστεψα στους “μοδάτους” πειραματισμούς των καλλιτεχνών αλλά στην αλήθεια τους. Και ο ρεαλισμός νομίζω είναι η απεικόνιση αυτής της αλήθειας. Καλλιτέχνες ανά τον κόσμο έμειναν πιστοί στην αλήθεια αυτή, θέλησαν και θέλουν να την περάσουν και στον κόσμο. Και με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι το καταφέρνουν.